Manuele therapie

 

Wanneer naar de manuele therapeut?

Uw huisarts of specialist kan u bij bepaalde klachten specifiek verwijzen naar een manuele therapeut. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, te maken hebben met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt soepeler.

 

Voorbeelden klachten

  • Hoofd- en nekpijn waarbij men de wervelkolom slechtkan bewegen
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

 

Wat is een manuele therapeut?

Een manuele therapeut is een fysiotherapeut met een extra specialisatie. Na de opleiding Fysiotherapie wordt de opleiding Manuele Therapie gevolgd. Dit gebeurt naast het werk als fysiotherapeut en duurt gemiddeld vijf jaar. Een manuele therapeut is specialist in problemen en pijn tijdens bewegen.

 

Werkwijzen in de manuele therapie

Nederland kent vier erkende opleidingen tot manuele therapeut. De opleiding volgens het Maitland Concept is er één van. Een andere is de opleiding volgens het McKenzie concept. Wij werken met beide methoden. Deze opleidingen zijn zowel nationaal als internationaal erkend.

 

Maitland Concept

Manuele therapie volgens Maitland-concept is een onderzoek- en behandelmethode voor gewrichten van de rug, nek, armen en benen.

 

Onderzoek

In het eerste gesprek vragen wij naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoe lang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens stellen wij een diagnose. Samen met de patiënt beslissen wij of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van onze manueeltherapeut.

 

Behandeling

De behandeling die volgt, heeft tot doel de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie te verbeteren.De manuele therapeut probeert verminderde beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Tijdens de behandeling maken wij gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Soms vullen we deze behandeling aan met manipulaties (het zogenoemde 'kraken'). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

McKenzie concept

Het McKenzie concept houdt zich bezig met de zogenaamde a-specifieke rug-en nekklachten. Dit zijn klachten aan de rug en nek waarvoor geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Bij 80% van de rug-en nekklachten is dit het geval. Zowel voor het stellen van de diagnose, als voor het bepalen van de therapie, maken McKenzie therapeuten gebruik van de zogenaamde symptomatologie van de patiënt. De therapeut bepaalt welke mechanische factoren invloed hebben op het klachtenpatroon van de patiënt. Daarna stelt de therapeut vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden. Het doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van therapie en therapeut te maken, en de kans op terugval aanzienlijk te verkleinen. De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal. 

De Manueel therapeuten van MTC Fysiotherapie staan ingeschreven in het deelregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie.

 

Afspraak maken