Fysiotherapie

Wanneer naar de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt bij stoornissen in het houdings- en/of bewegingsapparaat. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden of gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:

  • pijn
  • verminderde kracht
  • problemen bij de ademhaling
  • beperking in het dagelijks functioneren

Ze kunnen zijn ontstaan tijdens het sporten, tijdens het uitoefenen van werkzaamheden of door veroudering.

 

Wat doet de fysiotherapeut?

Een behandeling van een fysiotherapeut duurt tussen de 20 en 30 minuten. Tijdens het eerste bezoek brengt de fysiotherapeut eerst de klacht of zorgvraag in kaart. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. In samenspraak met de patiënt wordt een plan voor behandeling opgesteld. Met de eerste behandeling kan al meteen worden begonnen. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de aard van de klacht en de ernst ervan. Indien noodzakelijk neemt de fysiotherapeut tijdens de verdere behandeling contact op met uw huisarts of specialist.

 

Fysiotherapie is maatwerk

Een fysiotherapeut levert maatwerk. Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft. Er bestaan verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende therapieën zijn:

  • Bewegingstherapie
  • Massage
  • Fysiotechniek

Deze therapieën kunnen apart of gecombineerd worden toegepast.

 

Bewegingstherapie

Deze behandelmethode wordt ook wel oefentherapie genoemd en is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Doel ervan is het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten, het vergroten van de spierkracht, aanleren van een betere houding, een beter evenwicht of een betere ademhalingstechniek en het leren ontspannen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van trainingsapparatuur. Voor een goed resultaat is thuis oefenen essentieel.

 

Massage

Massage is al sinds eeuwen een hulpmiddel tegen pijn. Doel van massage is, naast pijndempen, het bevorderen van de bloedsomloop en het verminderen van de spierspanning.

 

Fysiotechniek

Onder fysiothechniek verstaan we warmtebehandeling, ijspakking, elektrotherapie, lichttherapie en geluidsgolftherapie. Deze technieken worden vooral ingezet om het weefsel te laten herstellen en pijn te verlichten. 

Naast behandeling van klachten besteedt de fysiotherapeut ook veel aandacht aan het voorkomen dat patiënten nog eens met dezelfde problemen worden geconfronteerd. Dit preventieve karakter van de fysiotherapie is een middel om de kosten van de gezondheidszorg te beperken. 

MTC Fysiotherapie is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Alle fysiotherapeuten van MTC Fysiotherapie staan ingeschreven in het Centraal Kwaliteit Register en het BIG register.

 

Afspraak maken