Echo

Met behulp van echografie wordt er door de fysiotherapeut opnames gemaakt van het houdings- en bewegingsapparaat. Spieren, pezen, en in mindere mate gewrichten en botten worden in beeld gebracht, waardoor inzicht gekregen wordt in o.a. mogelijke weefselschade en belastbaarheid van de diverse structuren.

Echografie is een extra, waardevolle manier, waarmee een fysiotherapeutische diagnose kan worden gesteld. Het exacte probleem wordt in beeld gebracht. Zo kunnen we bijvoorbeeld vaststellen of een pees gedeeltelijk ingescheurd of alleen ontstoken. Ook krijgen we meer inzicht over de afmeting en mate van de schade. En kunnen we bijvoorbeeld precies bepalen of er sprake is van beknelling van een spier of pees.

Bij MTC Fysiotherapie wordt echografie als aanvullende diagnostiek gebruikt. We kunnen met echografie sneller en nauwkeuriger een diagnose stellen. Dit stelt ons in staat om snel de juiste behandeling te starten.

Echografie wordt bij MTC Fysiotherapie ook ingezet als evaluatiemethode. Hierdoor wordt het mogelijk om te beoordelen of een ingezette behandeling effect heeft (gehad).

Enkele voorbeelden van aandoeningen waarbij echografie ingezet kan worden:

  • spierscheur (bijv. een zweepslag)
  • slijmbeursontsteking
  • peesontsteking
  • hielspoor
  • bandletsels (bijv. een verrekking van de enkelband)

Echografie is minder geschikt bij botbreuken en klachten aan de wervelkolom.

Bert Pieters en Willem Mulder zijn zeer ervaren in het uitvoeren van echografisch onderzoek aan het houdings- en bewegingsapparaat. Neem gerust contact met hun op.

 

Vergoeding

Wat betreft de vergoeding van echografie zijn er meerdere mogelijkheden.

  1. U bent onder behandeling bij MTC Fysiotherapie

Echografie maakt als aanvullende diagnostiek onderdeel uit van uw behandeltraject. Wanneer u voldoende zittingen heeft in uw aanvullende verzekering dan wordt dit vergoed door uw zorgverzekeraar.

  1. U komt op advies van een (huis)arts, fysiotherapeut, podotherapeut of op eigen initiatief voor een eenmalig onderzoek.

 

In principe zijn de kosten van het echografisch onderzoek voor uw eigen rekening. De kosten bedragen € 35 (0% BTW).

Indien u binnen 1 week na het echografisch onderzoek besluit om bij MTC Fysiotherapie onder behandeling te komen (voor dezelfde klacht) dan wordt de nota voor het maken van het echografisch onderzoek gecrediteerd en worden de kosten alsnog gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar (mits u voldoende zittingen heeft in uw aanvullende verzekering). Het maken van de echografie is dan immers onderdeel van het behandeltraject.

 

Afspraak maken