Knie

De oorzaak van knieklachten kan zeer divers zijn. Knieklachten kunnen o.a. veroorzaakt worden door problemen aan de spieren, meniscus, kruisbanden, knieschijf of het kraakbeen.

 

Schiet uw knie wel eens op slot? Dan kan dit te maken hebben met uw meniscus of knieschijf. Zakt u wel eens door uw knie of heeft u een instabiel gevoel tijdens wandelen of sporten? Dan zou dit wel eens met uw kruisband te maken kunnen hebben.

 

Sporters

MTC Fysiotherapie heeft veel ervaring met het behandelen van sporters. Onze medwerkers hebben bijvoorbeeld veel ervaring met het revalideren van patienten die een nieuwe voorste kruisband, kijkoperatie of meniscusoperatie hebben gehad. Onze sportfysiotherapeuten kunnen u zeer goed helpen in het revalidatieproces en, samen met u, er voor zorgen dat uw doelen worden bereikt.

 

Behandelmogelijkheden:

 

Medewerkers die hierin zij gespecialiseerd:

 

Knieslijtage

Slijtage in de knie (artrose) gaat vaak samen met de volgende klachten:

  • (druk) pijn rondom de knie
  • stijfheid, vooral het buigen van de knie gaat moeilijk
  • soms kan het ook voorkomen dat u, tijdens het wandelen, door de knie heen zakt
  • bij forse artrose wordt de knie ook vaak dik

 

Slijtage (artrose) is er in verschillende gradaties:

  • Graad I: Het kraakbeenoppervlak is zacht en de verende eigenschappen zijn verminderd. Een röntgenfoto toont geen afwijkingen.
  • Graad II: Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden  in het oppervlak van het kraakbeen niet verder reikend dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen (4 mm). Men noemt dit ook wel kraakbeen fibrillaties. Ook hier toont de röntgenfoto geen afwijkingen van betekenis.
  • Graad III: De scheurtjes hebben diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en reiken tot verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook wel pre-artrose genoemd. De gewrichtsspleet begint te versmallen en het bot kleurt witter op de röntgenfoto (subchondrale sclerose) als teken van verhoogde druk. De normale rondingen worden hoekiger, röntgenologisch spreekt men van "squarring" van de gewrichtspleet, ook wel osteofyten of botapposities genaamd. Dit is het stadium dat voorafgaat aan de versmalling van de gewrichtspleet op een röntgenfoto.
  • Graad IV: Het kraakbeen is geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. Dit is artrose, in de volksmond ook bekend als “slijtage”.  De gewrichtsspleet is verder versmald op de röntgenfoto en soms zelfs volledig verdwenen. Deze conditie wordt vaak 15 tot 25 jaar na een meniscectomie gezien.

 

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Mensen met lichte tot matige knieartrose kunnen we goed helpen met:

 

Heeft u ernstige artrose en wordt u daardoor fors beperkt in het uitvoeren van uw dagelijkse werkzaamheden of hobby's dan is het verstandig om dit eerst met uw huisarts te bespreken.

 

Nieuwe knie?

Heeft u een operatie ondergaan waarbij er een nieuwe knie is geplaatst? Dan bent u voor de revalidatie na deze operatie aan het juiste adres bij MTC Fysiotherapie. Wij hebben vele jaren ervaring met het revalideren van mensen die een nieuwe knie hebben gekregen. M.b.t. de revalidatie na een nieuwe knieoperatie werken wij nauw samen met het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist/Doorn. Meer weten? Klik hier.​

 

Mederwerkers die hierin zijn gespecialiseerd:

 

Afspraak maken