Kaak

Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht. Deze klachten veroorzaken vaak pijn in en rond het gewricht en geven een uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het hoofd.

 

Ontstaan van kaakklachten

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is een min of meer continue overbelasting. Deze overbelasting moet wel al langere tijd aanwezig zijn aangezien het kaakgewricht van nature een hoge belasting aankan.

Ander oorzaken zijn het niet goed glijden van de twee helften van het kaakgewricht, waardoor het gewricht zo nu en dan op slot kan raken en beschadigingen aan het kaakgewricht door factoren van buitenaf. Denk hierbij aan ongevallen.

 

Normaal gesproken worden de kaken alleen belast bij het eten en zijn ze alleen in beweging (maar niet belast) bij het praten. De rest van de tijd zijn de kaken los van elkaar. Bij patiënten met kaakklachten is het vaak zo dat zij de kaken gedurende de gehele dag en ook 's nachts op elkaar gedrukt houden.Door deze voortdurend aanwezige spanning op het gewricht en op de spieren kan er slijtage gaan ontstaan in het kaakgewricht. Door het op elkaar staan van de kaken kunnen er ook beschadigingen ontstaan aan de tanden zelf. Dit kan op den duur slijtage van het gebit geven. Denk maar eens aan het tandenknarsen wat mensen onbewust in hun slaap doen.

 

Als gevolg van de voortdurende overbelasting van het kaakgwricht kunnen er zogenaamde triggerpoints ontstaan in de kauw- en de slaapbeenspier. Triggerpoints zijn verhardingen in de spier, in de volksmond ook wel "knopen" genoemd. Deze triggerpoints kunnen er ook voor zorgen dat de pijnklachten rondom de kaak/oor/hoofd in stand wordt gehouden.

 

Behandelmogelijkheden:

  • Manuele therapie
  • Dry needling

 

Medewerkers die hierin zijn gespecialiseerd:

  • Bert Pieters
  • Willem Mulder

 

Afspraak maken